Motivația naște argumentul (Știre TV Kanal D)


resize“De ce fac oamenii ceea ce fac?”. Este unanim recunoscut faptul că orice comportament urmărește realizarea a ceva, o anume reușită, iar ceea ce declanșează comportamentul este motivul. Omul nu este doar un sistem «reactiv», ci si unul «activ», capabil nu numai sa răspundă la incitatiile mediului ambiant, dar să și acționeze asupra lui, să aibă o activitate proprie, relativ independentă de influențele externe, să emită anumite cerințe față de ambianță și să o asimileze în conformitate cu dinamica sa internă. Latura fundamentală a acestui activism o reprezintă motivația.

Motivația a fost definită de Al. Roșca ca fiind „totalitatea mobilurilor interne ale conduitei, fie că sunt înnăscute sau dobândite, conștientizate sau neconștientizate, simple trebuințe fiziologice sau idealuri abstracte”. Analiza acestei definiții evidentiază una din trăsăturile definitorii ale motivației, caracterul ei intern, ceea ce înseamnă că factorul extern în sine, care declanșează (stopează) un proces oarecare, nu poate fi considerat motiv al fenomenului declanșat, fără raportarea la o necesitate, o intenție sau aspirație a subiectului. Nici un stimul nu poate declanșa o reacție dacă în organism nu există trebuință de a-l evita sau căuta. Pentru ca un factor extern să aibă efect declanșator trebuie să aibă o anumită semnificație în raport cu factorul intern, adică să aibă o valență pozitivă sau negativă.

De-a lungul generațiilor pe care le-am avut în inițierea zborului, am luat în considerare desfășurarea actului didactic în consonanță cu declanșarea motivației. Îmi face plăcere să readuc în prezent o filmare din 2009 de la Kanal D (a generației 2007 – 2011 ) și sper ca tinerii de azi, micuții de ieri, să privească cu aceeași bucurie cu care au trăit întrecerea cu vrăjitoarea, de odinioară!

Pentru delfinașii timpului prezent am pregătit o surpriză, care să-i determine să învețe cu mai mult drag, cot la cot cu o primăvară care va aduce renașterea și pentru ei. Vă vom povesti mai multe la timpul potrivit.

Vizionare plăcută!

Anunțuri

4 gânduri despre &8222;Motivația naște argumentul (Știre TV Kanal D)&8221;

 1. Laurentiu Benim zice:

  Interesant este si cum aceasta filmare devenise inca de la inceput un germen de motivatie de alt tip: ne-am dorit ca Maria sa va aiba drept invatatoare imediat dupa ce am vazut acest clip in urma cu doi ani.

  • Adevarul este ca rareori poti vedea un cadru didactic in exercitiul functiunii, la clasa! Va pot spune acum ca totul, pana si interviul, s-a desfasurat in termenii spontaneitatii. Nici eu si nici copiii nu ne-am pregatit in vreun fel pentru acest eveniment. Am fost informati chiar in acea zi ca cei de la „Kanal D” vor o filmare, auzind de noi dintr-un articol din presa scrisa.
   Asa eram atunci, eu si copiii, motivati si motivanti, iar acum, delfinasii se adapa si ei din nesecata dorinta de invatare! Imi asum postarea cu aprecierile sau cu criticile ei!
   Va multumesc mult pentru aprecierile care pun ingrasamant la radacina!

 2. Gabriela Covalciuc zice:

  Fiecare colectiv are unicitatea lui, insa Generatia de Aur (2007-2011) isi merita cu prisosinta aceasta sintagma! Au pasit in prima zi de scoala ca reprezentanti ai simpaticilor Donald si Daisy…v-amintiti?:) Apoi, s-au integrat perfect intr-o echipa ce avea sa nu se destrame nici macar in urma unui examen menit sa infaptuiasca o selectie. Au raspuns pozitiv tuturor stimulilor pe care i-ati folosit in captarea imaginatiei si a interesului lor pentru cunoastere. Ati crezut de la-nceputul clasei intai in potentialul copiilor, iar rezultatele scolare ale acestora v-au confirmat pe parcurs ceea ce, initial, parea a fi numai un fler. Originali, isteti, omogeni si cooperanti, micutii de atunci v-au dovedit, de fiecare data, ca tacticile pe care le-ati initiat in scopul motivarii lor, au avut efectul scontat. Sunt amintiri frumoase pe care Dvs. le faceti si de neuitat!:) Stiu ca este generatia cu lipici la sufletul Dvs. si ma bucur ca Donald Duck al meu a facut parte din ea. La fel de mult cum ma-ncanta si faptul ca actualul meu delfinas vine serios din urma:) Cred si-n generatia lui, fiindca este modelata de acelasi sculptor! Great!

 3. Iulia Stanuca zice:

  Nu pot sa nu fac o remarca: Dumneavoastra insiva reprezentati o motivatie pentru copii! Iar argumentele curg … in fiecare zi. Si nu cred a fi singura care a observat placerea cu care copiii vin la scoala. Acesti copii au norocul de a avea Zana care sa-I indrume departe de vrajitoare! Iar daca, din neatentie, au gresit cararea, Zana lor este cea care ii ajuta sa gaseasca drumul drept.
  Toata stima si admiratia noastra, Doamna!
  Suntem mandri ca va avem alaturi si iar …VA MULTUMIM!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s