Educația copiilor dificili (1)


Afirmaţia că un copil este dificil nu echivalează desigur cu un diagnostic foarte savant, ci reprezintă un cuvânt pe care toţi părinţii îl înţeleg şi care înglobează un ansamblu de probleme inerente într-o anumită etapă a oricărei educaţii.

Părinţii trebuie să fie atenţi la mesajele pe care le transmit copiii lor , la deschiderea lor. Iată un exemplu:
Exemplul 1. Copilul vostru se întoarce acasă plin de noroi şi plânge…vrea să fie luat în braţe…să găsească un refugiu departe de deziluziile receptate din lumea lui….
Mesaj distant, rece: Nu mă atinge cu mâinile murdare…Eşti un dezastru…stai departe…
Mesaj aşteptat de copil: Când ai vrut să vii la mine în braţe am gândit la hainele mele care se vor murdări…Dar tu pentru mine eşti mai important…Hai să ne spălăm…Ce-ar fi să ne aşezăm după aceea şi să ne drăgălim…

Exemplul 2. Copiii voştri vă adresează încontinuu întrebări pentru că au nevoie de a simţi cum le repetaţi aceleaşi reguli şi instrucţiuni.
Mesaj distant,rece: Începi să mă plictiseşti cu adevarat…pleacă de aici….
Mesaj aşteptat de copil: Când sunteţi stresaţi şi iritaţi …respiraţi…şi încercaţi să vă calmaţi, să adoptaţi un ton jos şi apoi să vorbiţi rar…

Exemplul 3. Copiii voştri sunt în afara casei, în afara controlului vostru….
Mesaj distant, rece: Nu te urca în scrânciob…Ai să-ţi rupi gâtul….Ai să ajungi în spital. Ai să cazi…..Aşteptând tot timpul să se întâmple ceva rău, transmiţi copilului spaimă, frică faţă de nivelul fizic. Aceste emoţii negative transmise fac organismul lor să emane hormoni specializaţi în menţinerea fricii, îmbolnăvind sistemul imunitar…
Mesaj aşteptat de copil: Sunt sigură că azi la joacă nu se va întâmpla nimic pentru că ştii să ai grijă de tine…Noi am vorbit de mai multe ori despre persoanele străine şi de modul cum trebuie să te comporţi în prezenţa lor.

Nu trebuie să uitaţi că ei ştiu cum sunt, ştiu chiar cum sunteţi. Ochii unui copil sunt ferestrele sentimentelor lor şi a inimii lor. Au o notă foarte veche, profundă şi pătrunzătoare. Aparent nu sunt în stare de a se ascunde. Dacă-i răniţi vor pune în dubii alegerea de a vă avea ca părinţi. Dar dacă-i iubiţi şi-i recunoaşteţi, acceptându-i cum sunt, se vor deschide totalmente către voi.

Bibliografie:

Kieran Egan, Popenici Ştefan, Educaţia elevilor hiperactivi şi cu deficit de atenţie, Editura Didactica Press, 2007, pag. 99, pag 102

Manual de bune practici pentru părinţi cu copii diagnosticaţi cu tulburare de deficit de atenţie şi hiperactivitate, Editura Centrul educaţia 2000+, 2009, pag 11

Anunțuri

7 gânduri despre &8222;Educația copiilor dificili (1)&8221;

 1. @ Buna dimineata !
  Copiii mei au la randul lor copii dar ce postati e atat de interesant si folositor parintilor incat citesc cu atentie tot ce postati .
  De-as fi avut norocul sa gasesc minunatele voastre sfaturi cand aveam copiii mici,
  acum erau si ei profesori de psihologie si nu numai !
  O zi frumoasa va doresc !
  Cu stima si respect, Aliosa , un bunic .

 2. Iulia Stanuca zice:

  Intr-adevar! Doamna Camelia Edu este un psiholog, asa cum nu multi mi-a fost dat sa intalnesc. Si, va rog sa ma credeti, am cunoscut multi! Stie ce vrea, stie ce trebuie si stie cum sa puna in aplicare, fara a face pe cineva sa se simta vizat. Sfaturile pe care le-am primit de la dumneaei m-au ridicat in momente de criza.
  Este un dar pe care il are si de care noi si copiii nostri beneficiem din plin, pentru ca ne permite si isi doreste asta.
  Si pentru asta trebuie sa multumim si lui Dumnezeu ca i l-a dat, si Dumneaei ca il impartaseste cu noi!
  Toata stima!

   • Elena Gologan zice:

    Multumesc, Doamna invatatoare, pentru urarile Dumneavoastra.Mie mi-a placut cel mai mult filmuletul cu buburuza nazdravana. Am ales acest filmulet pentru ca ma regasesc uneori in acea buburuza.hihihi

 3. Felicitari pentru blog si pentru toate postarile extrem de utile tuturor parintilor cum si eu sunt mama va multumesc si ma bucur ca am ” ajuns” pe blogul dumneavoastra.
  Mult succes in continuare , va urmaresc cu mare interes!
  O seara minunata va doresc! 🙂

  • Se pare ca tot copiii sunt liantul unor apropieri sincere si ma bucura perspectiva dumneavoastra ca parinte, facandu-ma sa reafirm ca problemele, dar si bucuriile ne sunt comune. Multumesc mult pentru felicitari si vi le intorc cu aceeasi apreciere!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s