Educația copiilor dificili – ADHD (2)


A creşte un copil cu ADHD nu e uşor…cel puţin până nu se schimbă modul de gândire. Nu e nevoie de psiholog pentru a concluziona că noi, părinţii, am învăţat multe din comportamentul propriilor părinţi. Din păcate, învăţăturile nu funcţionează, pentru că aceşti copii reprezintă o energie nouă. Începutul este greu….
PRIMUL PAS este de a avea deschidere şi flexibilitate spre copiii nostri. Instinctul de părinte spune de a proteja copiii, de a lupta pentru drepturile lor. Toată viaţa inima noastră este cea a copilului nostru.
LUCRURI DE AMINTIT PENTRU PĂRINŢII CARE CRESC UN COPIL CU ADHD

1. .Fiţi creativi când stabiliţi limite; Permiteţi-le să-şi exprime energia fizică în excces;
Permiteţi ca limitele să vină indicate din forţa copilului; Veţi fi surprinşi de ce e în stare să facă un copil;Puneţi-i la probă limitele, dar în condiţii de siguranţă; Cereţi copilului să vă ajute în determinarea limitelor.

2. Fără a da acestor copii responsabilităţi adulte, trataţi-i ca pe egalii voştri; Daţi explicaţii adulte acestor copii, daţi-le posibilitatea de exprimare în orice tip de decizie, oferiţi-le posibilitatea de alegere; Nu-i trataţi cu superficialitate; Ascultaţi-i tot timpul…Sunt lucruri pe care nu le cunoaşteţi; Respectaţi copiii aşa cum vă respectaţi proprii părinţi sau un prieten drag…

3. Dacă le spuneţi că-i iubiţi, dar nu-i respectaţi, nu vor avea încredere în voi. Copiii nu vor crede în dragostea voastră dacă nu-i trataţi cu afectivitate. Cuvintele vor fi de prisos.

4. Priviţi pozitiv lucrurile…a interacţiona cu un copil cu ADHD este un privilegiu, dar şi o muncă…trebuie să vă faceţi timp să observaţi copiii în timpul în care ei interacţionează cu ceilalţi copii…sunt multe lucruri de învăţat.

Importantă este deschiderea de care trebuie să dăm dovadă, acceptarea că există o problemă în viaţa copilului, că ADHD poate fi controlat şi că lucrul esenţial este conlucrarea tuturor factorilor implicaţi în educaţie..

Părinţii şi profesorii sunt cei mai importanţi oameni din viaţa unui copil. Pentru ca un copil să crească sănătos, este de mare importanţă să construim relaţii de colaborare coerente şi constructive între părinţi şi profesori, iar părinţii să ia parte activă la elaborarea obiectivelor şi la procesul educaţional.

Bibliografie:

Kieran Egan, Popenici Ştefan, Educaţia elevilor hiperactivi şi cu deficit de atenţie, Editura Didactica Press, 2007, pag. 99, pag 102

Manual de bune practici pentru părinţi cu copii diagnosticaţi cu tulburare de deficit de atenţie şi hiperactivitate, Editura Centrul educaţia 2000+, 2009, pag 11

Pentru copiii mei, dar si pentru…copilul din tine! 

Anunțuri

5 gânduri despre &8222;Educația copiilor dificili – ADHD (2)&8221;

    • Cred ca fiecare dintre noi ne-am regasit intr-un …tip de pui la un moment dat. Important este ce am primit ca si stimuli pentru dezvoltarea ulterioara. Mesajul ar fi ca este inevitabil sa nu aveam de-a face cu asa „zburatori”, iar provocarea consta in modul de formare a unor deprinderi, care sa conduca spre constientizarea consecintelor propriilor actiuni…cu alte cuvinte, poti ramane fara haina penajului intr-o rusinoasa „goliciune”!

  1. Pingback: 3 ceasuri bune «

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s