Copiii oferă lecția de patriotism sincer


Câtă însuflețire au trezit orele de limba romană printre copii!Acest lucru a avut drept sursă textele cu conținut… istoric. Nici nu mă așteptam ca elevii să fie atât de curioși, de receptivi și în același timp, să aibă atâtea cunoștințe despre figurile emblematice ale unei perioade din trecutul neamului!
Îi apreciez sincer pe părinții elevilor mei, deoarece au reușit să le transmită copiilor mândria de a fi avut de-a lungul istoriei noastre eroi, care, de ce să nu recunoaștem, intră în competiție cu eroii fantastici ai zilelor noastre.

Adrian, un elev al clasei mele, m-a întrebat cum de se cunoaște și în zilele noastre legenda Vrâncioaiei. Câte conotații are această întrebare! Românii mai știu să-și elogieze valorile, să le transmită generațiilor ” moștenirea urmașilor”?! Eu cred și sper în același timp că nu suntem osândiți la uitare, dovadă că și astăzi vorbim despre Ștefan cel Mare, despre Mihai Viteazul și despre simbolurile naționale.

În schimb, mă îngrijorează Programa școlară, care în dorința de a integra istoria românilor unui context universal, a schimbat proporția privind orele adresate evenimentelor trecutului nostru, dar e o altă poveste… Profit astfel de fiecare ocazie, în care pot să-i conduc pe micuți spre adevărurile spuse de generații și generații…

Deocamdată,mă bucură nesațul elevilor mei care au participat la ore cu interes și au realizat fișe despre domnitori( Maria,Cristian Covalciuc, Matei Stănuca, Radu, Alexia Anghelescu, Cristi Radu, Alexia Magiru, David Dragostin, Călin, Ioana, Paul, Elena, Teodora, Patricia,Ianis, Rareș):

Fotografie0649 Fotografie0654 Fotografie0655 Fotografie0656 Fotografie0652 Fotografie0651 Fotografie0653

Fotografie0648

Vă pun la dispoziție câteva materiale pentru aprofundare si pentru lecturare, având în vedere că urmează și un test din lecturile studiate: „Moștenirea urmașilor”, după Petru Demetru Popescu / „Ștefan cel Mare și Vrâncioaia”,după Dumitru Almaș / „Țara mea”, de Demostene Botez:

Ștefan_cel_Mare_și_Vrâncioaia

Stefan cel Mare si Vrancioaia

Mostenirea urmasilor

Mostenirea_urmasilor

Țara mea

Sursa: http://www.didactic.ro

Îi felicit pe toți copiii ( Ana, Alexia Magiru, Maria, Matei Stănuca, Radu Turneanu și Cristian Radu) care au fost în tabara organizată de mine în vara trecută, pe plaiurile moldovenești, deoarece și-au amintit despre obiectivele vizitate, care sunt însuflețite de ecoul domnitorilor și de amprenta străbunilor.

Materialul taberei este postat …aici!

Anunțuri

13 gânduri despre &8222;Copiii oferă lecția de patriotism sincer&8221;

 1. @ Buna dimineata !
  ” ISTORIA este versiunea evenimentelor trecute
  asupra carora oamenii s-au pus de acord ” ( NAPOLEON ).
  Ceea ce faceti cu elevii este un exemplu de adevarar PATRIOTISM !
  Sincere felicitari !
  O duminica frumoasa !
  Cu stima,
  Aliosa.

 2. Iulia Stanuca zice:

  Si noi va multumim ca nu-i lasati sa treaca prin istorie fara a intelege ca trebuie sa o cunoasca, sa o respecte si sa duca mai departe ceea ce ne-au lasat inaintasii! Iar “pentru a continua opera cuiva trebuie să-i oglindeşti personalitatea”, dupa cum spunea N. Iorga. Si tot el ne “avertiza”: “Istoria îşi bate joc de cei care nu o cunosc, repetându-se.”
  Multumim pentru lectia care ne-a lipsit in ultimii ani!

  • Doamna Stanuca, Matei este oglinda dumneavoastra si mi-a reflectat o imagine de profunda daruire pentru istoria noastra. A invatat multe din poeziile „grele”, aduce informatii in plus la clasa, este interesat de tot ce ii poate forma un tablou al evenimentelor trecute. Va felicit sincer! Bravo,Matei!

  • Hi, Philip!
   Welcome to our virtual class! Thanks for your nice words!
   Children learn to be proud of their nationality.Your feedback is a delight for us!

   Buna, Philip!
   Bine ai venit in clasa noastra virtuala! Multumesc pentru cuvintele tale frumoase!
   Copiii invata sa fie mandri de nationalitatea lor. Aprecierile tale sunt o incantare pentru noi!

 3. Elena Gologan zice:

  Buna seara! Ma bucur ca ati postat pe blogul nostru pozele cu suplimentarul de la textul cu Voievodul ,,Stefan cel Mare”! De-abia astept sa mai postati si alte poze cu materiale suplimentare! Va urez o seara frumoasa! Goodbye.

  • Draga, Elena! Ma simt si mai apropiata de voi stiind ca acest blog a devenit „al nostru”! Asa trebuie sa fie…Apreciez foarte mult atunci cand lucrati in plus fata de cerintele de la scoala si sunt convinsa ca toate cautarile voastre si exersarea va vor aduce multe satisfactii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s