Dezbatere publică : Planul – cadru, învățământ primar


ELABORAREA NOULUI PLAN – CADRU DE ÎNVĂȚĂMÂNT PENTRU ÎNVĂȚĂMÂNTUL PRIMAR

Planul-cadru de învățământ este un document de politică educațională care cuprinde discipline obligatorii (trunchiul comun) și discipline opționale (curriculum la decizia școlii/ CDȘ) , precum și numărul de ore alocate acestora pe săptămână.

O noutate a acestui proiect propus dezbaterii publice se referă la numărul de ore prevăzut pentru activitățile care umăresc stimularea dezvoltării fizice armonioase, adică:

* două ore la disciplina ”Educație fizică” și alte două ore la disciplina ”Muzică și mișcare” pentru elevii din clasa pregătitoare, clasa I și clasa a II-a;
* două ore la disciplina ”Educație fizică” și o oră la disciplina ”Joc și mișcare”, pentru elevii claselor a III-a și a IV-a.

Este o realitate faptul că toți copiii noștri au nevoie de mai multă mișcare, dar se poate implementa noua schimbare chiar de la începutul noului an școlar 2013-2014? Condițiile concrete le cunoaștem: nu în toate școlile există săli de sport, astfel încât pe timpul iernii orele de educație fizică se desfășoară în sălile de clasă, iar calitatea actului didactic are de suferit.

Datorită măririi numărului de ore alocate sportului, se va micșora numărul de ore alocate limbii române (la clasa a IV-a vor fi doar 4 ore), ceea ce reprezintă, după părerea mea, un risc pentru creșterea situațiilor de elevi cu probleme de înțelegere a mesajului  citit și scris.

Alte noutăți:

* Programa comună pentru disciplinele Matematică și Știinte ale naturii – clasa pregătitoare,clasele I și a II -a;

* Se va studia integrat disciplina Arte vizuale și lucru manual – clasa pregătitoare,clasele I și a II -a;

* Disciplina Educație pentru societate include conținuturi ale disciplinei Dezvoltare personală – clasele a III-a și a IV -a;

Conform propunerilor actuale, limba străină se studiază începând cu clasa a III-a, iar religia este disciplină obligatorie încă din clasa pregătitoare. Consider acest raport inechitabil, având în vedere faptul că una dintre limbile străine va face parte din rândul disciplinelor de concurs sau examen și oricum, mulți copii o studiază deja de la grădiniță la disciplinele opționale.

S-a tot vorbit despre descongestionarea programelor scolare, dar introducerea unor alte ore va duce la mărirea orarului pe săptămână (programul de școală după școală nefiind finalizat). Aș fi dorit să știu în ce măsură cadrele didactice vor fi pregătite pentru predarea integrată a unor discipline sau vom fi puși în situația deja cunoscută: decurcați-vă din mers, adaptați-vă noilor condiții, fiti creativi și flexibili!

O întrebare (probabil retorică): va fi suficient timp pentru elaborarea programelor și a noilor manuale specifice disciplinelor cu predare integrata?! Vor fi acestea pe băncile copiilor începând cu prima zi a noului an școlar?!

PRECIZARE:
Cadrele didactice, părinții și reprezentanții societății civile sunt invitați să transmită observații și propuneri referitoare la Proiectul de plan-cadru pentru învățământul primar, prin completarea unui formular de consultare, disponibil la adresa: https://www.surveymonkey.com/s/PC-primar.
Termen limita: 19 februarie 2013

Documentul dezbaterii publice poate fi studiat …aici: Planul cadru de învățământ pentru înv. primar, ciclul achizițiilor fundamentale

Anunțuri

2 gânduri despre &8222;Dezbatere publică : Planul – cadru, învățământ primar&8221;

  1. @ Buna ziua !
    ” Mens sana in corpore sano ” !
    Poate actualii guvernanti USL vor sa mai construiasca vreo 400 de SALI de SPORT ca pe vremea guvernului PSD ( Nastase, 2000-2004 ) !!!
    Cu stima,
    Aliosa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s