Riscul


Riscul

de Rudyard Kipling

Râzând,
Rişti să pari nebun.
Plângând,
Rişti să pari sentimental.
Întinzând o mână cuiva,
Rişti să te implici.
Arătându-ţi sentimentele,
Rişti să te arăţi pe tine însuţi.
Vorbind în faţa mulţimii despre ideile şi visurile tale,
Rişti să pierzi…
Iubind,
Rişti să nu fii iubit la rândul tău.
Trăind,
Rişti să mori…
Sperând,
Rişti să disperi,
Încercând măcar,
Rişti să dai greş…
Dar dacă nu rişti nimic,
Nu faci nimic,
Nu ai nimic,
Nu eşti nimic…

Să fie riscul condamnat unei beatitudini? Să-l considerăm doar o reacție spontană a unei nevoi? Se nasc întrebări: când, cum, în ce context să ne învoim riscului? Și totuși, sistemul uman își desfășoară unicitatea și prin reacțiile la curiozitatea epistemică. Nu suntem simple mașinării care se conformează reflexelor condiționate. Valoarea sistemului uman este dată și de posibilitatea acestuia de a alege, de a-și stabili nemărginirea sau limitele, știut fiind faptul că mecanismele de apărare semnalizează punându-ne în gardă cu privire la pericol. Și atunci, de ce să nu înfrâng anxietatea, blocajele și starea de confort aparent prin neimplicare ?

Eu vreau să risc plângând, să risc întinzând o mână, să risc arătându-mi sentimentele și să risc vorbind… vreau să fiu dincolo de „nimic”!

Anunțuri

9 gânduri despre &8222;Riscul&8221;

  • Cand motivatia este sculptata in dorinta de a face pentru cineva un gest care presupune un potential risc, inseamna ca acea persoana chiar merita! Multumesc pentru pasii daruiti pentru universul meu si va doresc zboruri de cuvinte in poezii incantatoare cum vi le-am descoperit!

 1. Cornelia Paraschiv zice:

  Riscurile fac parte integranta din viata noastra si de multe ori ne asumam riscuri, poate fara sa constientizam. Riscurile pot avea un impact, fie pozitiv, fie negativ asupra noastra, depinde de cum stie fiecare sa le gestioneze, sa ia masuri de atenuare sau de reducere a lor.
  In fiecare zi, ne asumam un risc din momentul in care iesim din casa; imprevizibilul, incertitudinea ne urmaresc la fiecare pas. De fapt, viata noastra nu este monotona si gri, cum o etichetam de multe ori, ci palpitanta si surprinzatoare. Sa o savuram din plin in fiecare zi si sa fim curajosi sa riscam!

 2. Riscul presupune si felul in care tu poti contempla lumea, cum o vezi din perspectiva ta, dar si privindu-i pe altii. Teama de esec vine si din lipsa de incredere, dintr-o stima de sine scazuta, din faptul ca nu poti face fata unui potetial pericol.Uneori acesta este extern, alteori este in noi…
  Riscurile pot provoca suferinta, asa ca trebuie sa fii pregatit sa le infrunti! Ma bucura gandurile dumneavoastra si impartasirea lor!

 3. Abagiu zice:

  Poezia RISCUL nu este a lui Kipling, dar asi dori sa aflu autorul real!!, asa cum nici Fa-ti timp nu este a lui Kipling ci a poetului roman Train Dorz!!! Internetul este insa plin de erori din pacate !

  • DA, internetul are avantaje, dar și dezavantaje…le vom accepta în numele adaptabilității umane!
   Mi-ați trezit curiozitatea pentru a face cercetări privind autorul poemului prezentat.
   Pe de altă parte, preluarea acestuia s-a dorit a fi o temă de discuție pentru trăsăturile de personalitate și fiecare și-a interiorizat propriile sale percepții despre subiectul prezentat.

   Vă mulțumesc mult și vă aștept negreșit în momentul în care veți avea un răspuns pentru dilema prezentată!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s