Nu pregăti drumul pentru copil, ci pregătește copilul pentru drum…


1 Iunie 2013.

Ziua copilului a fost menționată prima dată la Geneva la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor în august 1925, la care 54 de reprezentanți din diferite țări, au adoptat Declarația pentru Protecția Copilului. După această conferință, multe guverne au introdus „Ziua copilului”.
În anul 1954 Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF) a emis o recomandare care prevedea faptul ca fiecare Stat să dispună de o zi la așa-numita „Ziua copilului” (Universal Children’s Day).
În România Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului (ANPDC) s-a constituit la 1 ianuarie 2005.

*

Despre copil și caracteristicile vârstei lui, am vorbit tangențial în aproape orice postare din acest blog și am putea spune că este un subiect inepuizabil. Când enunțăm cuvântul copilărie, deschidem în noi cutiuța cu amintiri, trăiri, senzații și mai ales acea sintagmă a inițierii: pentru prima dată învăț despre…pentru prima dată am auzit despre….pentru prima dată am făcut…Totul pare atât de nou, de viu, de plin de curiozitate, de proaspăt! Când EUL nostru – copil, își vrea regăsirea perioadei ludice, tocmai la aceste stăruințe face apel.

Totuși, ne place să credem într-un început de viață mirific, dar trebuie să-i dăm echilibrului talerul potrivit: alături de plăcerea zâmbetului, de sinceritatea fină, de naivitatea proverbială se vor găsi în reminiscențele din inconștientul nostru traume nerezolvate, comportamente defectuos însușite, personalități ciuntite de violențe  fizice și verbale, toate având rădăcini lemnoase dezvoltate în copilărie.

Ziua Copilului este conștientizare: inegalitatea de șanse pentru copii: ochișori zâmbitori în înveliș de noroc (copii fericiți) și ochișori zâmbitori în nucleu de suflet pur, dar cu înveliș de soartă grea ( copii năpăstuiți).

Noi, cei care respectăm copilul mai trebuie să avem grijă la dozajul de iubire – cea superprotectivă: Nu pregăti drumul pentru copil, ci pregătește copilul pentru drum!

*

Cum am petrecut Ziua copilului?! Totul a început în urmă cu câteva luni…și cum din poveste mult mai este, las condeiul virtual, pun semn de carte  și vă spun că am să revin cu slove înmuiate în talent de copil!

Anunțuri

4 gânduri despre &8222;Nu pregăti drumul pentru copil, ci pregătește copilul pentru drum…&8221;

 1. Esprimo la mia stima personale per il Tuo grande impegno a contatto con i bambini:
  la nuova Umanità nascente…la luce del futuro !!!…
  Complimenti sinceri, cara Camelia
  Un saluto dal mio Cuore 🙂
  Claudio

  • Sufletul dumneavoastra stie sa primeasca bucuria daruita de copii. Multumesc pentru cuvintele calde!
   Va doresc sa aveti mereu senin in ganduri!

   La vostra anima sa come ottenere la gioia somministrato ai bambini. Grazie per le gentili parole!
   Volete avere sempre chiaro nei pensieri!

 2. Iulia Stanuca zice:

  Cat de frumos ati exprimat in cuvinte atentionarea privind echilibrul in educatie! Dar cat de greu este uneori sa-l pastram!
  Multumesc, Doamna, pentru ca incercati sa echilibrati balanta pentru a asigura un drum lin copiilor nostri!
  Cu stima!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s