Personalitățile histrionice


EXEMPLE:

1.Sabine, douăzeci și opt de ani, vorbește despre logodnicul ei care este avocat:

„Andre m-a sedus prin șarmul său absolut uluitor. Cum este un bun orator, spectaculos adesea, capabil să treacă în numai o clipă de la o declarație înflăcărată la o rezervă distantă, devenise iute familiar cu prietenii mei și nu este de mirare că în scurt timp eram foarte îndrăgostită de el. Dar, cu timpul, îmi dădeam seama că Andre juca în permanență un rol. De pildă, când suntem invitați undeva, odată sosiți, Andre pare să nu-și afle liniștea până nu atrage atenția tuturor și pentru aceasta  nu se dă înapoi de la nimic: ori o face pe bufonul, ori devine furibund. Când încerc să-i spun că întrece orice limită și că nu are nevoie să caute să atragă în felul acesta atenția asupra lui, el se simte lezat și susține că nu a făcut decât să dea curs dispoziției sale de moment și că intenția sa nu a fost câtuși de puțin aceea de a atrage atenția celorlalți.”

Sabine a sesizat la prietenul ei o trăsătură de personalitate proprie personalităților histrionice: acestea au destul de puțin conturată atât capacitatea de autoobservație, cât și pe aceea de a-și accepta propriile emoții.

2. „Jocelyne, asistentă socială într-un spital, reușea să-i obosească pe toți la ședința de vineri. În timp ce echipa medicală, presată de timp, trebuia să revadă fișele tuturor bolnavilor și să se concentreze asupra problemelor însemnate, Jocelyne nu contenea istorisind confidențele pe care cutare sau cutare bolnav i le făcuse, descriind într-un mod dramatic disperarea acestuia și felul în care ea îl îmbărbătase.”

PERSONALITATEA  HISTRIONICĂ – Caracteristici generale:

– caută să atragă atenția celorlalți, nu agreează situațiile în care nu este obiectul atenției generale. Caută stăruitor afecțiunea propriului anturaj.

– dramatizează exprimarea propriilor emoții, care sunt foarte schimbătoare;

– stilul discursului său este mai degrabă emoțional, căci evocă impresii și este lipsit de precizie și detaliu;

– are tendința de a idealiza sau, dimpotrivă, de a deprecia excesiv persoanele din anturajul său.

CUM SĂ NE PURTĂM CU PERSONALITĂȚILE HISTRIONICE

Recomandabil:

1. Să vă așteptați la tot felul de exagerări și dramatizări

– comportamentele teatrale și excesive nu sunt „capricii” pentru o personalitate histrionică, ci reprezintă un fel de-a fi care face parte din însăși personalitatea lor. Este inutil să spuneți: „Ar trebui să termine odată cu circul acesta!” și să vă enervați, căci pentru personalitatea histrionică nu este un circ, ci felul în care încearcă să se afirme în ochii celorlalți.

2. Să le lăsați din când în când să se manifeste, dar stabilind unele limite

3. Să le arătați interes ori de câte ori au un comportament „normal”

4. Să vă pregătiți să treceți de la statutul unui erou la cel al unui infam și invers

Nerecomandabil

1. Să vă amuzați pe seama lor

– deseori, personalitățile histrionice par ușor ridicole și devin ținta ironiei anturajului lor. Zeflemeaua va răni o astfel de personalitate și o va determina să vă câștige atenția prin toate mijloacele disponibile: lacrimi, tentative de suicid, concedii.

2. Să vă lăsați impresionați de tentativele de seducție

– personalitatea histrionică este gata de orice pentru a vă capta atenția. Va avea tendința de a sexualiza relația, chiar într-un context profesional. Vestimentația discret provocatoare, surâsul fermecător și privirea enigmatică. Lesne îi vor face pe naivi să creadă că au acces. Dar nu  mică le va fi surpriza când vor încerca să  se apropie, căci vor vedea că personalitatea histrionică îi respinge cu un aer surprins, indignat chiar.Singurul lor țel fusese acela de a atrage atenția, de a vrăji, dar fără intenția vreunei relații intime. Deseori femeile histrionice sunt catalogate drept „cochete”, „sofisticate”.

3. Să vă lăsați prea tare înduioșați

– nu uitați că pentru o personalitate histrionică publicul sunteți dumneavoastră și un public mult prea facil pierde repede interesul ei. Pierzând din detașare, din obiectivitate , riscați să fiți antrenați în stările ei fluctuante.

Concluzii:

Dacă vă este soţ sau soţie: nu aveţi decât să savuraţi spectacolul şi diversitatea. La urma urmei, pentru asta v-aţi căsătorit cu el /ea.

Dacă vă este patron: încercaţi să rămâneţi voi înşivă, chiar dacă vi se cere contrariul.

Dacă vă este coleg sau colaborator: păstraţi o anumită distanţă, care îi va îngădui să vă idealizeze.

Bibliografie: “Cum să ne purtăm cu personalitățile dificile”, autori Francois Lelord și Christophe Andre, Editura Trei

Anunțuri

6 gânduri despre &8222;Personalitățile histrionice&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s