„Copiii mei”: David Băjan (înotător la adâncimi mari) / Matei Cioroianu (translatorul culorilor)


În Atelierul Curcubeului din Orăşelul D, munca este de-a dreptul o pasiune: combinări de tente contrastante, culori complementare ce joacă pe pânze zâmbitoare, iar copiii dau viaţă imaginaţiei desăvârşind tablouri şi decoraţiuni cu care îşi împodobesc locuinţele. O pipetă gigantă picură cantităţi de acuarele pe planşete sau pe lutul modelat dând sens şi expresie creaţiilor. Voia bună îi cuprinde pe toţi, iar fantezia aduce anotimpurile şi natura să danseze pe ritmuri încântătoare.

Deodată, se aude un zgomot nefiresc şi toată activitatea încetează: era sunetul tăcerii! Cât de apăsătoare poate fi! „Ce s-a întâmplat?”, „Cum a fost posibil?”, se auzeau gândurile copiilor. Pipeta culorilor şi-a terminat materia primă, iar acum se scurg doar două picături ce cuprind în ele amestec de curcubeu. Acestea ajung pe două foi de hârtie. De teamă să nu le piardă, copiii împăturesc planşele. Uimire: în interiorul lor iau naştere nişte forme, ce prind viaţă!

*

O picătură îşi răsfiră înălţimile şi aduce cu ea un băiat de toată isprava. Este el, David Băjan, cel care azi  combină trăsături de elev ambiţios, cu felul dezinvolt şi sigur de copil ce ştie să ceară lămuriri. Când l-am cunoscut părea a fi iedul cu cele trei capre, dornic de afectivitate şi mereu cu capul în nori. Nu-şi găsea lucrurile prin ghiozdan şi era pus pe şotii. Cu toate acestea a dovedit mereu că era pregătit pentru confruntarea cu şcoala.

Nu ştiu încă ce culori din curcubeu a reuşit picătura aceea să-i dea, cert este că a strălucit în auriul medaliei obţinute la concursul de matematică Evaluare în educaţie (100 puncte) – ediţia I. Este jucăuş ca o pensulă pe şevalet şi deja ştim ca ar vrea să fie o orcă – cel mai mare membru din familia delfinilor. Trăsăturile i se potrivesc pentru că este la fel de impunător, dar şi de inteligent.

David, fie ca dorinţa ta, de a înota la cele mai mari adâncimi, să-şi găsească împlinirea în mările cunoaşterii pe care le explorezi cu atâta curiozitate şi perseverenţă! Mi te-ai lipit de suflet cu felul tău apropiat, comunicativ şi veşnic dispus să se implice, să ajute!

Din dragoste pentru animale 

Năzbâtii din vacanţa albă

*

Cea de-a doua picătură din povestea noastră ne dezvăluie trăsături în contrast cu energicul David. Lângă tentele lui vii şi mereu în mişcare, Matei Cioroianu îşi aduce culorile molcome, firave şi uneori retrase. Când l-am cunoscut privea şcoala ca pe un loc în care îşi trăia frustrările. Nu dorea să-şi ducă ghiozdanul sau să stea în clasă fără părinţi. Abia i se oferise statutul de „frate mai mare”, pentru că venise pe lume şi bebe. S-a simţit copleşit de responsabilitatea care se punea pe umerii lui şi i-a luat ceva timp să înteleagă firescul lucrurilor.

Acum, a început să descifreze limbajul culorilor asemenea unui translator: galbenul i-a adus plăcerea de a povesti cu măiestrie, verdele îi apreciază interesul pentru toate activităţile practice, violetul îl aplaudă pentru scrisul încadrat timpului de lucru, roşul îl îmbrăţişează când este prietenos cu colegii, albastrul îi primeşte cu drag seninătatea cu care pune întrebări pentru a se lămuri. Matei a reuşit să-i dea curcubeului mesaje de maturitate privind progresele şcolare şi să-şi păstreze în acelaşi timp voioşia copilăriei.

Matei, uimitor este cum o fire delicată ca a ta ascunde mari dorinţe! Stiu că-ţi place să combini elemente pentru a obţine lucruri noi, aşa că-ţi doresc să ajungi inventator, aşa cum ţi-ai proiectat tu viitorul! Voi încerca să aflu mereu despre tine, pentru că am încredere în marele tău potenţial de a regândi curiozităţile şi a le da noi dimensiuni!

 Muntele şi câmpia

Ce bine e în vacanţă!

P.S. Cei doi colegi sunt prieteni foarte buni şi întăresc ideea conform căreia „Contrastele se atrag!” Pe mine mă încântă relaţia lor şi sper ca un înotător la adâncimi mari să aibă mereu nevoie de un translator al culorilor, dar si viceversa: un cunoscător al spectrului luminii să fie mereu ghidat de un viteaz scufundător prin adâncimile vieţii!

Anunțuri

25 de gânduri despre &8222;„Copiii mei”: David Băjan (înotător la adâncimi mari) / Matei Cioroianu (translatorul culorilor)&8221;

 1. Frumoasa prezentarea baietilor ! Se pare ca oraselul D. avea nevoie de un inotator la adancimi mari, dar si de un translator al culorilor. Fiecare locuitor al orasului isi are locul si valoarea lui, puse in lumina de primarul nostru. Cu drag, un admirator al orasului D.

  • Ma incanta oprirea dumneavoastra in clasa mea virtuala. In ceea ce priveste afectiunea pentru copii, se intampla pentru ca si ei imi ofera mult.Este o reciprocitate!
   Sustinerea pe care mi-o transmiteti isi va gasi motivatia de a merge mai departe cu povestea. Va multumesc foarte mult!

 2. Andreea Bajan zice:

  Va multumesc pentru cuvintele minunate pe care le-ati spus despre David si pentru timpul petrecut in fata calculatorului, scriind despre copii, demonstrand dragostea si atasamentul fata de ei, dar si experienta de foarte bun pedagog si psiholog ce reiese din caracterizarile copiilor. Doresc sa- i multumesc d-lui Dragostin pentru comentariile dumnealui si sa va doresc tuturor o vacanta frumoasa si linistita!

  • Se pare ca si dumneavoastra mergeti dincolo de ceea ce este palpabil si vedeti si efortul care se ascunde in spatele unui lucru ce ar parea doar un hobby.
   Recunosc faptul ca este un efort si ceva timp alocat pentru a scrie articolele si cu atat mai mult intelegeti daruirea cu care imi doresc sa vorbesc despre copii.
   David este un baiat minunat care promite foarte mult si sper ca in anul scolar urmator sa ofere tot ce are el mai bun.
   Ii transmit salutari si vacanta placuta!
   Sunteti un parinte implicat in educatia copilului sau si va multumesc pentru ca ne sunteti aproape!

 3. Sorin Cioroianu zice:

  Am citit aceasta pagina, direct de pe telefon, in momentul in care am primit mailul. M-a emotionat atunci ca si acum cand il recitesc de data aceasta din fata unui calculator si pot sa si raspund acestei minunate postari.
  Prin ceea ce am citit si vazut, am retrait emotiile primei zile de scoala si parca am simtit greutatea ghiozdanului pe care Matei mai mult il târa prin curtea scolii. Multumesc din suflet pentru emotiile transmise si pentru tot ce faceti pentru ei.
  Va doresc tuturor o vacanta frumoasa si placuta!

  • Amintirile unor momente speciale, pot spune chiar unice in viata unui scolar, trebuie sa ramana nemuritoare si ma straduiesc sa le postez aici, in speranta ca ele vor mai putea fi accesate candva!
   Si eu traiesc alaturi de copii emotii speciale si ma bucur sa va simt deschiderea de a vorbi si dumneavoastra despre ceea ce simtiti.
   Fie ca viata sa le ofere tot ceea ce este mai frumos, Matei sa-si implineasca visele, iar dumneavoastra sa fiti permanent parte implicata in viata lui.
   Multumesc mult pentru popas si pentru sentimentele transmise!

   • VALENTINA CIOROIANU zice:

    Intotdeauna retraiesc cu lacrimi in ochi derularea evenimentelor petrecute de-a lungul unui an scolar plin de activitati si provocari , atat pentru copii ,cat si pentru parinti. Un dascal adevarat ramane intotdeauna in inima elevilor sai, carora le-a indrumat primii pasi in viata si le-a oferit o parte din sufletul si sentimentele sale.
    Va multumim pentru toate aceste momente deosebite si pentru sansa pe care ne-ati oferit-o retraindu-le si va dorim o vacanta minunata!

 4. Sorin Cioroianu zice:

  Legat de culorile cu care copiii nostri deseneaza, am vazut acum aceasta poza:

  cu ce se poate face cu ele, dar altfel. Sper sa le placa colegelor lui Matei.

  O zi frumoasa si spor la ascutit culori in vacanta.

  • Incantatoare provocare, domnule Cioroianu! Colegele de clasa ale lui Matei ar fi bucuroase sa primeasca un astfel de cadou. Cred ca mai aveti timp sa-l ajutati si sa puneti in practica minunata idee. Cand este gata, sa-mi trimiteti o poza sa o postam si aici.

 5. Iulia Stanuca zice:

  Cat de frumos scoateti la iveala ce are fiecare mai frumos!
  Felicitari, Doamna!
  Felicitari si voua, dragi copii! Poate anul urmator veti scoate si mai multe lucruri frumoase din tolba!
  Va imbratisam si va dorim vacanta placuta in continuare!

 6. Prietenia lor este intr-adevar speciala, fiecare are de castigat in completarea personalitatii sale…Le imbratisez pe mamici si le transmit salutari strengarilor din partea lui Paul. Vacanta placuta in continuare, Doamna noastra draga!

 7. Dana T. zice:

  Atat de bine este surprins Matei in cuvinte frumos mestesugite!
  Caracterizarile copiilor arata un fin simt psihologic dublat de o foarte buna cunoastere a metodelor stiintifice de cunoastere si autocunoastere.
  Sper ca Matei sa aiba puterea sa-si depaseasca limitele, sa fie puternic, sa aiba un caracter bun si loial. Cata vreme e inconjurat de oameni frumosi, si in Oraselul vostru plin de culoare si fantezie, sunt astfel de oameni, si mari si mici, premisele sunt asigurate.
  Va doresc amintiri de neuitat din vacanta!

  • Pentru vizitatorii acestui blog, cuvintele cu care îmbrac descrierea copiilor par doar metafore calde, dar pentru cei care îi cunosc pe copii, cuvintele mele capătă înţelesul unei bune cunoaşteri a celor mici,aşa cum bine ai observat. Mă bucur pentru obiectivitatea comentariului tău şi-mi manifest incă o dată speranţa că fiecare an petrecut împreună va aduce împlinire.

 8. Dana T. zice:

  Felicitari, Cami, pentru munca depusa si in vacanta!
  Nu oricine ar face-o.
  Reusesti sa mentii treaza curiozitatea parintilor si a copiilor si sa intaresti legatura intre colegi. Matei e mereu curios cand aude ca vorbesc despre blogul Doamnei si intreaba ce a mai scris Doamna.
  Se vede clar ca e scris cu usurinta unui profesionist care nu transpira cand face ceea ce-i place.
  Copiii din oraselul D sunt norocosi ca au incaput pe mainile unui astfel de Maestru.
  Felicitari inca o data!
  Dana T.

  • Dana, îţi sunt recunoscătoare pentru cuvintele pline de sufletul tău! Recunosc faptul că nu este simplu ca în vacanţă să dedic timp tuturor copiilor şi nu atât pentru ceea ce aş avea de spus cât pentru faptul că trebuie să fiu suficient de imparţială pentru fiecare postare, ştiind faptul că uneori cuvintele pot fi interpretate greşit.
   Nici nu ştii ce bine mi-ai făcut spunându-mi că Matei este curios pentru ceea ce scriu, căci asta reprezintă cel mai bun combustibil pentru mine!
   Îţi mulţumesc cu reverenţă, mai ales că toate încurajările vin din partea unui om pe care îl respect foarte mult! Te îmbrăţişez cu drag,Dana!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s