„Copiii mei”: Matei Stănuca (Baobabul – „Copacul exotic cu capul în jos”)


De ce aţi merge tocmai în Madagascar ca să vedeţi „Copacul exotic cu capul în jos”? Se află aici, în Orăşelul D, chiar în centrul său, pentru că-i place să atragă atenţia. Staţi puţin, nu etichetaţi pripit: nu este o personalitate care vrea cu tot dinadinsul să iasă în evidenţă, ci pur şi simplu, oferă atât de mult şi atât de multe, încât ceilalţi sunt atraşi de neobosita lui cunoaştere.

Vorbe cam mari pentru un copăcel în creştere, dar dacă îl veţi cunoaşte o să-mi daţi dreptate.

*

Curriculum Vitae

Numele şi prenumele de fiinţă cuvântătoare: Matei Stănuca

Numele din Orăşelul D: Baobab

Pseudonim: „Copacul exotic cu capul în jos”

Regn: Plantae

Ordin: Malvales

Familia: Bombacaceae

Locul de muncă pentru care se încadrează: Institutul de Cercetare a Mecanismelor Inteligenţelor verbal-acţionale, fără supape de siguranţă

Experienţa profesională: elev performant ce dispune de diplome de EXCELENŢĂ la concursurile şcolare desfăşurate la toate nivelele: pe şcoală, pe sector, pe municipiu şi la nivel naţional

Educaţie şi formare: câţiva ani de grădiniţă, doi ani de şcoală primară şi nenumărate studii aprofundate de interogaţii fără sfârşit, de curiozităţi epistemologice,dar şi cursuri de kinesiologie (ştiinţa mişcării)

Competenţe personale:

– baobabul Matei are ramurile asemănătoare rădăcinilor şi de aceea are aspectul unui copac exotic cu capul în jos. Această trăsătură l-a adaptat pentru a deveni cel mai sprinţar exemplar: îţi va da răspunsurile exacte chiar dacă se află pe sub masă, rădăcinile fiindu-i undeva, în aer; TRĂSĂTURA DOMINANTĂ presupune deosebita capacitate de adaptare intelectuală la orice provocare, el fiind un tot: rădăcinile care extrag seva sunt totuna cu crengile care devin astfel mijloc de cunoaștere continuă prin absorbirea a tot ce-l înconjoară.

– are o curiozitate de copac flămând şi ar asimila tot dioxidul de carbon din cărţi, din muzee, din tot ceea ce poate scoate cunoaşterea. Are o bogată cultură generală, citeşte mult (chiar pe sub plapuma de crengi, cu lumina ascunsă) şi întreabă despre…tot! Memorează cu o formidabilă uşurinţă şi îi place poezia.

– este o fire jucăuşă, adoră umorul, aşa încât i s-a întipărit un mare zâmbet pe trunchiul său recunoscut de mare. Îi place enorm să povestească sau să-şi împărtăşească impresiile, drept pentru care interlocutorii se mai ascund din când în când sub umbra lui ca să mai ia o pauză…

– ce nu-i place?! Nu prea are răbdare să traseze în planuri numite „caiete”, semne care se pare că poartă numele de „litere”. I se pare o pierdere de vreme să transcrie sau să copieze însemne, atâta timp cât el are atâtea de spus!

Alte interese:

CE MAI FAC COPIII ÎN ZIUA DE AZI

LUMEA MAGICĂ A COSMOSULUI

PINOCCHIO DIN NOU SUB LUPA COPIILOR

PROIECTUL GREEN BEE

DE PRIN VACANŢĂ ADUNATE

– până şi floarea lui este pusă pe şotii: pare o păpădie acrobată!

Fișier:Adansonia digitata 20050823 flower.gif

Antoine de Saint-Exupery a scris in „Micul Print„:

„… baobabii nu sunt copăcei, ci niste arbori cât bisericile de mari şi că, dacă ar lua cu el chiar şi o întreagă turmă  de elefanţi, turma aceasta tot nu i-ar putea veni de hac nici macar unui singur baobab.”
„… de un baobab, daca prinzi de veste prea târziu, nu te mai poţi descotorosi niciodata. Năpădeste întreaga planetă. O străpunge cu rădăcinile. Şi dacă planeta este prea mica, şi daca baobabii sunt prea mulţi, o fac să sară-n aer.”
Dragul meu Matei, eşti provocarea acestei generaţii, deoarece eşti cel mai mic ca vârstă (aveai 5 ani şi 9 luni la intrarea în orăşel). În trunchiul tău ai cuprins multă energie şi dorinţă de a învăţa. Acum eşti o mândreţe de „baobab”, o încântare pentru cine te are în grădina sa…iar eu te prind de rădăcini şi nu-ţi mai dau drumul! Am multă încredere în tine şi îţi doresc să ajungi astronaut, aşa încât să poţi duce în alte lumi toată minunea care sălășuiește în tine!
Anunțuri

10 gânduri despre &8222;„Copiii mei”: Matei Stănuca (Baobabul – „Copacul exotic cu capul în jos”)&8221;

 1. alina anghelescu zice:

  Un aer exotic si ameţitor vine dinspre padurea Oraselului D,datorita acestor arbori fermecatori si inalti care ne inconjoara.Tie Matei, iti dorim sa te inalţi falnic catre visul tau si nici un obstacol sa nu iti poata stea in calea dezvoltarii tale !

 2. Iulia Stanuca zice:

  Am inceput cu un zambet larg si am ajuns cu lacrimi in ochi la finalul povestii! Mai este ceva de adaugat? Ca natura l-a inzestrat, iar Dumnezeu i-a adus in preajma OAMENI minunati care sa vada in el ce e mai bun!
  Multumim, Doamna, ca ati acceptat provocarea si speram ca imaginea lui sa nu fie distorsionata… pentru ca el isi doreste sa fie asa cum l-ati descris!
  Va transmitem un val de drag de pe tarmul marii!

 3. Felicitari Matei , pentru ceea ce esti si pentru ceea ce vei deveni ! Sunt convins ca prin multele calitati pe care le ai vei reusi in viata. Numele de locuitor al orasului D. sa-l porti cu cinste, il meriti !

 4. Cornelia zice:

  Draga Matei, iti dorim sa descoperi universul, sa dezlegi multe din enigmele cosmosului si sa te intorci din cand in cand la noi pe Terra…Cu drag, mama lui Paul

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s