Cum să ne purtăm cu personalitățile dificile – Comportament de tip A


EXEMPLE

Mărturisirea lui Norbert, treizeci și șase de ani, angajat al unei companii de telecomunicații:

„Încă de la interviul pentru anagajare mi-am dat seama că patronul meu era un tip dificil.Îmi punea întrebări, dar nu aștepta răspunsul la una, că și trecea la cealaltă.Părea grăbit, nerăbdător, iar impresia mea era că îl fac să-și piardă vremea. Așa  că am crezut că era decis să nu mă angajeze, că mă primise numai de formă.Ei bine, mă înșelasem, el m-a acceptat! Am înțeles mai apoi că acea grabă, acel neasâmpăr, erau constante ale firii sale.

La ședințe este și mai rău, căci atunci când vorbești ceva mai mult, el te întrerupe;uneori se întâmplă ca el să sfârșească fraza începută de tine. Nu-i place să fie contrazis.Atunci argumentează până când celălalt renunță la propria poziție. Totuși, noi îl respectăm, căci trebuie spus că are o activitate debordantă de-a dreptul.”

Patronul lui Norbert este veșnic grăbit, îngrijorat, aflat parcă într-o permanentă alertă, cu zile de lucru ce seamănă unor curse contra cronometru. Relațiile lui cu ceilalți nu sunt deloc simple, căci are tendința de a-i întrerupe, de a-i dojeni, de a-i percepe ca fiind obstacole în cursa lui împotriva timpului. Această persoană are toate caracterisiticile unui comportament de tip  A.

Comportamentul de Tip  A

* Luptă împotriva timpului: febril, preocupat să meargă totul mai repede, să facă cât mai multe într-un timp limitat,preocupat de exactitate, față de încetineala altora;

*Simțul competiției: își dorește să câștige până și în situații de viață anodine, în conversație de pildă, ori în sporturile practicate în timp liber.

*Implicare în acțiune: muncește enorm, pune suflet în tot ce face,iar activitățile din timpul liber devin tot atâtea sarcini cu un  scop bine determinat.

Orice persoană poate fi clasată în funcție de o gradație care începe de la A1: la o extremă se află comportamentele de Tip A, iar la cealaltă extremă comportamentele de Tip B5. Cei din B5 sunt calmi, chibzuiesc și lucrează pe îndelete, își ascultă cu atenție interlocutorul, rareori se simt presați de timp.

Reacțiile de stres de Tipul A sunt mult mai prelungite și mai frecvente decât media. Deseori Tipul A nu respectă faza de recuperare, ceea ce nu se va resimți câtă vreme este tânăr și în formă. Dar cu cât înaintează în vârstă, cu atât ele riscă „supraîncălzirea”.

DIGRESIUNE DESPRE STRES

Stresul este o reacție firească a organismului nostru care survine ori de câte ori terbuie să facem un efort pentru a ne adapta unei situații. De pildă, când grăbim pasul pentru a ajunge la timp la o întâlnire, avem o reacție de stres. Pot fi distinse trei elemente:

Componenta psihologică. Uitându-ne la ceas noi am făcut o dublă evaluare: timpul care a mai rămas până la întâlnire, distanța pe care o maia vem de făcut (cerințele mediului înconjurător) și propria putință de a merge mai repede (posibilitățile noastre).Dacă distanța dintre cele două aspecte ni se pare prea mare,reacția de stres va fi mai mare și se va manifesta și pe plan fiziologic.

Componenta fiziologică. În cazul de mai sus, organismul nostru va secreta diferiți hormoni, mai ales adrenalină. Adrenalina  ne va accelera bătăile inimii și frecvența respiratorie, va face ca vasele sangvine ale pielii și viscerelor să se contracte pentru ca sângele să fie dirijat spre mușchi și creier, va mări glicemia pentru ca mușchilor noștri să le poată fi ușor furnizată glucoza disponibilă. Toate aceste reacții fiziologice ne pregătesc în vederea unui efort fizic.

Componenta comportamentală. Vom grăbi pasul ori vom începe să alergăm chiar.

Există și o zonă de sters optim, care vă mobilizează cel mai bine pentru reușită (desigur, acest nivel depinde de tipul și de durata sarcinii pe care o aveți de îndeplinit).

CUM SĂ NE PURTĂM CU O PERSONALITATE CU COMPORTAMENT TIP A

Recomandabil

* Să fiți punctuali și să-i arătați că se poate bizui pe dumneavoastră

Tipului A îi displace să aștepte, se neliniștește și devine iritabil dacă este pus în această situație.Este preferabil să vă anunțați întârzierea făcând o amplă estimare a ei.

* Să-l ajutați să relativizeze

Tipul A are tendința de a dramatiza orice situație ce presupune un obiectiv de atins. În acest caz își poate declanșa o reacție de stres maximă,fără niciun fel de menajamente față de propriul organism. Încercați să-l faceți să-și scoată nasul din ale lui și să realizeze că nu este totul chiar atât de important.

* Să-l ajutați să descopere bucuriile adevăratei destinderi

Nerecomandabil

* Să negociați cu el la cald

Firea Tipului A este competitivă. Când voi îl contraziceți, el va încerca îndată să câștige și discuția se poate lesne încinge.

* Să vă lăsați antrenați în competiții inutile

Cei de Tip A vădesc adesea o manie iritantă, căci vor să izbăvească mereu, să aibă mereu câștig de cauză. La un dineu,de pildă, vor ca cea mai reușită glumă să fie spusă de ei, să aibă ei ultimul cuvânt. Mai bine amuzați-vă, arăgându-le atenția că iar se cred într-o situație de competiție.

* Să dramatizați conflictele cu el

Tipul A este iritabil și irascibil adesea, dar dacă nu este atins de alte tulburări de personalitate, furia sa se stinge repede.

Dacă un Tip A vă este șef: câștigați-i respectul prin operativitatea voastră, dar nu-l lăsați să vă impună ritmul lui.

Dacă un Tip A vă este soț/soție: pentru a evita dispariția lui/ei prematură, îndemnați-l/o la o igienă de viață.

Dacă Tipul A  vă este coleg sau colaborator: încercați să-l domoliți înainte de a claca sau de a vă lua locul.

*

Bibliografie: “Cum să ne purtăm cu personalitățile dificile”, autori Francois Lelord și Christophe Andre, Editura Trei

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s