Proba cabinei…de probă


Tinerii reporteri își fac cu greu loc printre standurile pline de haine dintr-un magazin de profil. Își întind cablurile, își pregătesc recuzita și fac probe de sunet. Au de realizat un reportaj radio și au ales cu grijă acest loc de glamour dat de croieli cu tendințe în modă, dar important și prin numele de marcă ce se înscria pe etichetele purtate la vedere.

Manechine distinse își etalează farmecul molipsitor pentru fashion victims, dar inert în prezentarea din vitrină. Cumpărătoare cochetuțe analizează cu grijă fiecare detaliu de formă, culoare și geometrie (fără a avea pretenția de a demonstra congruența triunghiurilor!). Vânzătoarele își iau mina de consilier în probleme de imagine și consideră că fiecare hăinuță pe care vreo clientă o analizează cu mai multă atenție este cea potrivită pentru siluetă, personalitate și pentru orice eveniment.

Sub presiunea mediului, potențialii cumpărători ajung la cabina de probă – un loc revelator al micilor nevroze și al marilor angoase ale clienților . Este primul pas…

– Bună ziua! Ne puteți spune care este starea dumneavoastră sufletească acum la ieșirea din cabina oglinzilor? În ce sens este cabina de probă scena marilor manevre asupra stimei de sine?

Reporterul îndreaptă microfonul spre tânăra care avea în mână o rochie de puternic mov, cu deschideri îndrăznețe spre umeri și spate. Aceasta nu a apucat să răspundă pentru că…

*

Sophie, o tânără de 28 de ani, are dulapul ticsit de haine pe care nu le-a îmbrăcat niciodată. În fiecare dimineață ezită în fața umerașelor și a sertarelor pentru că nu știe cu ce să se îmbrace.

Fusese educată să fie docilă, conformistă și să nu iasă în evidență cu fizicul ei. Acum era altceva, se credea neatrăgătoare având în vedere că nu era prea mult curtată. E hotărâtă să-și îmbunătățească stima de sine și se hotărăște să meargă într-un magazin vestit pentru a-și cumpăra haine la modă.

Simte în aer febra cumpărăturilor și mai mult de atât, devine una cu universul de freamăt, de atingeri, de căutări prin care trecea orice clientă. Se simte de-a locului, importantă, ca și cum face parte din elita celor care au gusturi alese. Se plimbă ca o cunoscătoare printre hainele frumos aranjate, chiar prinde curaj de a comenta alături de clientele fidele (acestea se cunoșteau după îndrăzneala cu care recunoșteau fiecare raion).

Ajunge la cabina de probă, iar când iese își admiră încă o dată produsul pe care îl ținea în mod valoros ca pe o spumă de curcubeu: o rochie de puternic mov, cu deschideri îndrăznețe spre umeri și spate.

Un microfon și o voce masculină o trezesc din reveeria care o cuprinsese. Ar vrea să răspundă, dar câteva fete cu fițe i-o iau înainte:

–  Astăzi totul m-a îngrozit! Fusta îmi place, dar pe mine nu se așază…

– Nu-mi place să văd adevărul în față în felul acesta! Cred ca m-am îngrășat!

– Totul e bine în minte, dar oglinzile astea…

Al doilea pas: întorcându-se acasă, Sophie nu mai este în acel univers artificial, ci în mediul ei real. Ea s-a intersectat pe scară cu un vecin și știe că a doua zi se va întoarce la serviciu. Rochia prea modernă, care făcea din ea o persoană ca cele din magazin, riscă prea mult să atragă atenția asupra ei într-un mediu obișnuit, care o cunoștea într-un anume fel. Își imaginează fețele cunoscuților și se răzgândește să poarte rochia care își va sfârși zilele în dulap…

Să-și schimbe serviciul…stima de sine…încredere…să reducă la tăcere criticul interior…să se accepte…să se bazeze totuși pe o susținere socială…să se afirme???

Imaginile erau neclare, degetele se desprind ușor de pe tastatură, spatele i se lasă încet pe spătarul scaunului și reușește să exclame cu un oftat: Magazinul acesta al lumii virtuale mă surprinde la fel de mult ca în cabina de probă!

O să îmbrac totuși rochia de puternic mov, cu deschideri îndrăznețe spre umeri și spate.

(Ar fi existat moda dacă oamenii nu ar fi avut probleme cu stima de sine? Simpla nevoie de frumusețe sau plăcerea de schimbare ar fi suficiente pentru mersul acestei industrii? Mă îndoiesc…)

Și totuși…magazinul real există!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s