Unui prieten cu sevă umană


Dragul meu,

Îți scriu de aici, de la distanța sufletului spunându-ți că-mi trimit gândul către tine pentru că el ajunge mult mai repede în simțirea ta, decât aceste cuvinte pe care le aștern, dat fiind faptul că, în cele din urmă, e posibil ca ele să nu-și găsească destinatarul. Oprește-te puțin din răsfirarea ta zilnică printre clipele imaculat-previzibile și ascultă-mi adierea șoptită!

Ceva se întâmplă cu mine! În preajma ta îmi pierd fortărețele interioare și mă dezvălui în tonalități amețite de trăiri instinctuale. Mi s-au schimbat anotimpurile și rezonez cu stihiile naturii: sunt zăpadă în plină înmugurire, sunt soare în îngheț, tornadă în rouă și crivăț în seceta așteptării.

Alături de tine, găsesc sens și plăcere în contradicție, încercând să fiu modelul pe care tu îl admiri. Din teama de a-ți deveni indiferentă, găsesc tot felul de jocuri pe care nici nu le-aș fi imaginat vreodată. Mă dedublez conștient și-mi trimit celălalt EU către un spectacol de teatru modernist, ce renunță la clișee. Scenariul este imprevizibil, iar reprezentația scenică își amplifică gesturile: sunt mult prea zâmbitoare, mult prea directă, mult prea dornică, mult prea neatentă.

Eu nu sunt așa cum mă văd dezvăluindu-mă lângă tine, dar ce știu eu…ce mai pot eu să spun?!

<<Micuța mea scumpă, îmi spuneai tu, amândoi suntem paradoxali: fiecare ne trimitem părți de rafinament sentimental abandonat în și pentru a fi cu celălalt: EU mă las de rațiunea masculină atât de apreciată, dar aridă în romantism, iar TU te lași de simțirea irațională, exacerbată în furtuni de emoții. Amândoi ne transcedem o extremă, pentru a ajunge la o cale de mijloc. Nu te dezice de ceea ce încerci să fii, doar privește-te și simte!

Niciodată, dar niciodată, celălalt nu va înțelege totul, tot timpul. Și tocmai acele nesemnificative momente când celălalt nu va putea fi acolo să te priceapă, capătă valențe catastrofice încât transformarea devine cu totul sălbatică. Atunci avem nevoie de ceea ce am învățat: de noi înșine.>>

Prieten drag, îmi spui să cred în Lună când Soarele tronează pe cer și în Soare, când norii îl ascund privirilor, să cred în ceea ce stă ascuns în mine, ca fiind cu adevărat ceea ce mă compune. Acum mă simt mult mai mult…EU!

Cu emoție, a TA…”

Din scrisorile unei femei cu părul pădure, către prietenul ei copac uman!

Se spune că în încercarea de a cuprinde ramurile toate într-o simbioză, fata  a prins rădăcini, iar brațele ei s-au interpus cu scoarța ce sângele în seva a schimbat…Cine este ea acum: femeia ce face trup de înțelesuri cu alesul ei sau arborele germinat într-o lume a uitării de sine printr-o metamorfoză dăruită LUI?! femeia copacfoto internet

Anunțuri

10 gânduri despre &8222;Unui prieten cu sevă umană&8221;

   • Copiii? Mie? nuuu, nu mi-au spus nimic, nu toti, de fapt, nu nu. Ma gandesc ce aud copiii despre iubire? (Reclama la un serviciu telefonic: Acum pot sa trec la actiunea de a-l face gelos) Au nevoie sa vada acea dimensiune a iubirii ce trece de fizicalitate. Trairile intense in detaliile lor… le lipseste acestei generatii.

    • Vorbești despre iubire, Cosmi…

     Când am pornit scrisul la această postare avem în minte ideea transformării personalității atunci când vrei să fii pe placul cuiva. Parcă vine din instinct, dintr-o nevoie de a nu-l supăra, de a-l determina să te accepte. De multe ori greșești, pentru că nu te comporți așa cum îți este firea, ci adaptat la nevoile celuilalt. Într-o relație, este nevoie și de această flexibilitate, dar nu până acolo încât transformarea EU-lui să fie covârșitoare, pierzându-ți astfel identitatea.

     Ai avut dreptate, facem această negociere cu noi înșine, din iubire: întâi pentru noi (pentru a ne satisface nevoia de afectivitate), apoi pentru celălalt (ca dimensiune a generozității din sentiment înalt).

     Pe copii, tu îi vezi predictibili într-o anumită plămadă și-mi place nespus ideea creșterii lor într-o iubire ce vine din suflet. Nici declarațiile nu sunt de ocolit, dar faptul că pot simți cu adevărat ce înseamnă acest sentiment, le dau măsura a ceva abstract.

     Poveștile tale sunt toate numai sevă, dincolo de planul real, așa că mulți copii te-ar înțelege. Tot sunt convinsă că tu vorbești într-un fel anume cu ei…o să aflu eu!

 1. Laurentiu B zice:

  Nu sunt un fan al perspectivelor fara numar. Cred ca mai degraba sunt unele subiecte cu modalitati de abordare relativ limitate, in masura in care doresti sa sporesti intelegerea lor. De exemplu, in preajma problemelor adevarate de viata nu te poti misca decat in registrul difuz al contradictiei. Ca este vorba de iubire sau de altceva in textul de mai sus (ale carui sensuri, odata publicat, va mai apartin doar intr-o mica masura 🙂 ), este aproape firesc sa regasesti un vocabular dubitativ. A incerca sa tratezi stiintific, contabiliceste trairi umane, in virtutea unei obisnuinte de tip modern, este o intreprindere riscanta si cu finalitate sigura in ridicol. Simtiri, paradoxuri, senzatii, intelesuri, intalniri de extreme – cam asa trebuie vorbit despre astfel de lucruri, fara pretentia detinerii vreunei certitudini. Cheia textului o vad in invitatia de a crede si a intelege impotriva evidentei (termen confundat prea des cu realitatea), fapt ce presupune o alegere personala mai greu de facut decat de zis.
  Va felicit pentru articol, am crezut cumva de la prima citire ca are o greutate aparte, sau cel putin asa mi s-a parut.

  • De fiecare dată ați mers la nucleul disertațiilor mele. Cheia este cea despre care vorbiți: invitația de a vedea dincolo de o perspectivă a clișeului! Ne-am obișnuit să spunem în viață, că deja știm continuarea, că înțelegem implicațiile și că intuim deznodământul.

   Las fiecărui cititor să facă o alegere privind trasarea tușelor pentru încadrarea articolului în concepte personale cunoscute.

   Vă mulțumesc pentru aprecieri și pentru alegerea de a merge spre chintesența celor publicate de mine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s